+36 (30) 394 9381

Adózás: ingatlan eladás után

 

 

Mikor kell adót fizetnünk ingatlan eladás után?

Egy ingatlan eladás előtt a tulajdonosnak érdemes kiszámolnia, hogy kell-e még esetleg valamekkora személyi jövedelemadót fizetnie az Adóhivatal felé az ingatlan eladás után vagy sem, ugyanis a befizetendő adó egy olyan jelentős összeget is elérhet, amely igencsak megterhelheti a pénztárcát.

Fontos megjegyezni, hogy az adófizetési kötelezettsége a tulajdonosoknak az ingatlan megvásárlásától számítva csak bizonyos ideig áll fenn.

Legelőször tehát azt kell megvizsgálni, hogy hány éve van a tulajdonunkban az eladásra szánt ingatlan, mivel csakis abban az esetben kell adót fizetnünk az ingatlan eladás után, ha a megvásárlástól számított 5 éven belül szeretnénk azt eladni, értékesíteni

Amennyiben tehát az ingatlan már több, mint 5 éve a tulajdonunkban van, abban az esetben semmilyen adófizetési kötelezettségünk nem áll fenn, ami az ingatlan eladással összefüggésben lenne.

 

 

Az Adó (SZJA) mértéke ingatlan eladás esetén:

Fontos leszögezni, hogy adót csakis akkor kell fizetnünk, ha az ingatlant drágábban adjuk el, mint amennyiért megvásároltuk, ugyanis az Adóhivatal ezt a "pozitív" különbözetet a mi nyereségünknek, jövedelmünknek tekinti, ami után bizony meg kell fizetnünk az adót.

Amennyiben tehát az ingatlan eladás során nem realizálunk „nyereséget”, vagyis az ingatlant alacsonyabb áron vagy ugyanazon az áron adjuk el, mint amennyiért vásároltuk azt, abban az esetben nem kell adót fizetnünk.

2022-ben a fizetendő adó összege ingatlan eladás után a KISZÁMÍTOTT ADÓALAPNAK a fix 15%-a.

 

 

Adóalap kiszámítása:

Az ingatlan eladás során elért „Nyereségünk” (tehát a vételi ár és az eladási ár "pozitív" különbözete) lesz az adóalapunk kiindulási összege, azonban az adóalap az évek múltával – az ingatlan megvásárlásától számított 5 évig – az alábbiak szerint sávosan csökken:

ÉVEK ADÓALAP VÁSÁRLÁSTÓL SZÁMÍTOTT IDŐ
0. év 100% az adóalap A vásárlás évében
1. év 100% az adóalap A vásárlást követő évben
2. év 90% az adóalap A vásárlást követő 2. évben
3. év 60% az adóalap A vásárlást követő 3. évben
4. év 30% az adóalap A vásárlást követő 4. évben
5. év 0% az adóalap A vásárlást követő 5. évben
(Ebben az évben már nincs adófizetési kötelezettségünk)

 

Összefoglalva: az ingatlan eladás után fizetendő adó mértéke függ az eladási ár és a vételi ár közötti „pozitív különbözettől” (tehát, hogy van-e az ügyleten nyereségünk vagy sem és, hogy mekkora is ez a nyereség), valamint az évek múltával sávosan csökkenő adóalaptól.

 

 

Gyakorlati példa ingatlan eladás után fizetendő ADÓ kiszámítására:

Példa: 2022-ben szeretnénk eladni egy ingatlant 35 millió Ft-ért, amit 2020-ban vásároltunk meg 30 millió Ft-ért.

Megállapítások:

  1. Az ingatlant 5 éven belül szeretnénk értékesíteni, tehát az ingatlan eladás után adófizetési kötelezettségünk keletkezik, amennyiben azt drágábban adjuk el, mint amennyiért vettük.
     
  2. Az eladási ár magasabb, mint amennyiért megvásároltuk az ingatlant, azaz a „Nyereségünk” az ingatlan eladás után 5 millió Ft.
     
  3. Mivel az ingatlant a megvásárlásának (2020.) évét követő 2. évben (2022-ben) szeretnénk eladni, így a „Nyereségünk”, tehát az 5 millió Ft-nak a 90%-a lesz az adóalap.
     
  4. Az 5 millió Ft-nak a 90%-a az 4.500.000,- Ft.
     
  5. A befizetendő adónk pedig a 4.500.000,- Ft adóalapnak a fix 15%-a lesz.
     
  6. Jelen példa szerint az ingatlan eladás után fizetendő személyi jövedelemadó (SZJA) összesen: 675.000,- Ft


Megjegyzés:

- Ha a példában szereplő ingatlan eladás 2023-ban történne meg, abban az esetben az 5 millió Ft-nak csupán a 60%-a lenne az adóalap, ami 3 millió Ft. Az adó mértéke így a 3.000.000,- Ft adóalapnak a 15%-a lenne, ami összesen: 450.000,- Ft adót jelentene.

- Ha a példában szereplő ingatlan eladás 2024-ben történne meg, abban az esetben az 5 millió Ft-nak csupán a 30%-a lenne az adóalap, ami 1.5 millió Ft. Az adó mértéke így a 1.500.000,- Ft adóalapnak a 15%-a lenne, ami összesen 225.000,- Ft adót jelentene.

- Ha a példában szereplő ingatlan eladás 2025-ben történne meg, abban az esetben már nem állna fenn adófizetési kötelezettségünk, mivel a vásárlás (2020.) évét követő 5. évben már 0% az adóalap.

 

 

Az adóalap csökkenthető:

Lényeges megjegyezni még, hogy az ingatlan megvásárlására, felújítására és eladására fordított – !!! számlával igazolható !!! – költségekkel az adóalap tovább csökkenthető.

Elszámolható költség például: az ügyvédi munkadíj, az ingatlanközvetítői díj, a vagyonszerzési illeték díja és az értéknövelő beruházások (pl.: konyha felújítása, ablakok felújítása, fűtés korszerűsítés, stb…

 

 

FONTOS:

Felhívjuk az olvasóink figyelmét, hogy a fenti cikkben közöltek semmiképpen nem minősülnek sem adótanácsadásnak, sem pedig a jogszabályok hivatalos értelmezésének, így jelen cikk célja kizárólag a tájékoztatás. A tájékoztatás nem teljes körű, így jelen weboldal tulajdonosa semmilyen felelősséget nem vállal a jogszabályi rendelkezések fentiektől eltérő értelmezéséből származó esetleges hátrányos következményekért. Továbbá jelen weboldal tulajdonosa az esetleges jövőbeni jogszabályváltozásokért és az azokból eredő károkért sem vállal felelősséget.

!!! Mielőtt bármilyen jellegű pénzügyi döntést hozna, mindenképp keresse fel ügyvédjét vagy jogi képviselőjét !!!

 

Hozzászólások (1)

  1. Korma Márton

    2021. jún. 14. 14:35

    nagyon informatív :)

Új hozzászólás

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.